Verval van vastgoed: een generiek model

Verval van vastgoed: een generiek model

In de bedrijfspand huren leeuwarden volgende figuren presenteren we een generiek model dat het verval van vastgoed beschrijft. Het is voornamelijk gebaseerd op de ideeën van Niels Prak en Hugo Prie- mus, die in de kantoor huren Amsterdam jaren tachtig zijn ontwikkeld. In het model staan de volgende actoren centraal:
– de huurder of gebruiker van het vastgoed;
– de verhuurder van het vastgoed;
– de overheid.
Het vastgoedcomplex brengt de relatie tussen de huurder en de verhuurder tot stand. Via het vastgoed zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het vervalmodel is in figuur 1-8 schematisch weergegeven.
De huurder oefent een vraag naar vastgoed uit. De verhuurder levert het aanbod van vastgoed. Economische, demografische en technische ontwikkelingen zijn van invloed op de kantoor huren Den Haag vraag- en aanbodverhouding op de vastgoedmarkt. Als het economisch goed gaat is de vraag naar vastgoed hoog. Demografische factoren – zoals de vergrijzing
– zorgen dat de vraag naar seniorenwoningen, appartementen en gelijkvloerse bungalows toeneemt. Daarnaast zijn technische ontwikkelingen van invloed op de vraag en het aanbod van vastgoed. Nieuwe vastgoedobjecten, voorzien van de nieuwste technologische toepassingen, kunnen de winkelpand huren Zwolle vraag naar bestaande vastgoedobjecten doen afnemen. De overheid heeft hierop een grote invloed, doordat zij de regels van het spel
op de vastgoedmarkt bepaalt, bijvoorbeeld door regelgeving ten aanzien van bestemmingsplannen, sloop-, bouw-, kap- en milieuvergunningen (asbest, lawaai, stank, luchtvervuiling, bodemverontreiniging, enz.).